Het leven anno 2011

Een werkdag in 2011

 
Terwijl ik aan het ontbijt zit check ik via mijn smartphone mijn laatste berichten en het weer & verkeer. Vandaag moet ik voor werkzaamheden naar Utrecht. Voordat ik van huis vertrek loop ik naar een stofzuig robot in een docking station en druk op een knop om hem te activeren. Na wat vrolijke piepjes gaat hij aan de slag om de vloer te reinigen.
Ik trek in de gang mijn jas en schoenen aan en activeer met behulp van een afstandbediening het beveiligingsysteem van het huis, een stem bevestigd “alarm ingeschakeld, verlaat het pand…”.

Onderweg naar kantoor

Ik loop naar buiten naar mijn voertuig. Op het moment dat ik bij mijn portier aankom is er al draadloos contact geweest tussen de autosleutel in mijn zak en de boordcomputer en zijn de deuren van hun slot gehaald. Prius Powerknop Ik stap in en druk op een power-knop op het dashboard om het voertuig in te schakelen. Diverse schermen flitsen op en de radio begint te spelen. Terwijl ik de autogordel om doe meldt een display in het dashboard dat mijn smartphone in mijn jaszak en de auto elkaar gevonden hebben en nu draadloos in verbinding staan. Als ik weg rij luister ik ondertussen naar het laatste wereld nieuws over de radio.

Na enige tijd onderweg wordt het radio geluid gedimd en klinkt er een vrouwelijke stem dat ik de “volgende afslag moet nemen” om mijn bestemming te bereiken. De boordcomputer bepaald via signalen van een netwerk van satellieten continue mijn coördinaten op deze planeet en de display toont een corresponderende grafische weergave van de locatie waar ik me op dat moment bevind. Ik zie op de kaart op het display dat ik inderdaad vlak bij mijn bestemming ben en volg de route instructies. Dan arriveer ik bij een slagboom van een parkeergarage. Met een druk op een knop laat ik mijn raam naar beneden zakken en hou een pasje voor een apparaat. Een display meldt “Welkom mijnheer Kuilboer” en de slagboom gaat omhoog.

Op kantoor

Na een stukje lopen sta ik voor de ingang van een kantoorpand. Ik hou mijn portemonnee met daarin een toegangspasje voor een apparaat en na goedkeurende piep wordt een draaideur geactiveerd. Binnengekomen loop ik naar een dranken-automaat en druk op wat symbolen naast een display. Vervolgens verschijnt een beker gevuld met hete koffie met een beetje melk. Ik neem het bekertje mee naar een bureau en pak mijn laptop uit mijn tas, terwijl ik hem opstart drink ik wat van mijn koffie.

Na inloggen ben ik via het bedrijfsnetwerk verbonden met de rest van de wereld en open ik een online spreadsheet en vul deze aan met nieuwe gegevens. Plots zie ik andere cellen oplichten en gegevens bewerkt worden. Het project team in India blijkt op dit moment ook bezig in deze sheet. Aan de hand van hun aanvullingen zie ik dat ze met een bepaald probleem zitten dus ik open een chat venster om te kijken of we deze issue meteen kunnen oplossen.

Later deze ochtend heb ik met een aantal mensen voor een ander project een video vergadering met een team in Rotterdam en team in Brussel. Aangezien wij geen Frans spreken en deze Belgen geen Nederlands houden we de vergadering in het Engels.

Na afloop van de vergadering ga ik met enkele collega’s lunchen. Ik betaal het eten met mijn chipknip pas en als we het op hebben lopen we buiten een rondje in de omgeving voor een frisse neus en wat lichaamsbeweging. Vervolgens check ik met mijn smartphone nog even mijn sociale netwerken om te kijken waar mijn familie & kennissen op dit moment mee bezig zijn.

Als ik weer op mijn werkplek aan ben gekomen ga ik weer aan de slag met diverse werkzaamheden. Zo test ik een connectie met een systeem in Shanghai t.b.v. geautomatiseerd datatransport. Neem ik n.a.v. een incident vanaf mijn laptop een server over in Amsterdam en ga ik verder met het configureren van een hosting server in een datacenter in Texas.

Ik werk mijn online agenda en administratie bij en sla enkele via e-mail ontvangen inkoop facturen op in de cloud zodat ze automatisch gesynchroniseerd worden met mijn boekhoudster in Lelystad zodat deze direct verwerkt kunnen worden. Vervolgens keer ik huiswaarts en zet ik in de auto een luisterboek op met een hoorcollege om mijn reistijd nuttig te maken.

Terug naar huis

Als ik de A6 op rij wordt het geluid plots onderbroken door een audio signaal en zie ik op het display dat een telefoniste van de zaak mij belt. Ik druk op een symbool op het display om op te nemen en de stem van de telefoniste klinkt over de speakers. Ze geeft aan dat ze een contactpersoon aan de lijn heeft van een Amerikaans hostingbedrijf m.b.t. een issue waarover ik had gemaild en vraagt of ze deze persoon kan doorschakelen. Op dit telefoontje zat ik te juist wachten en enkele seconden later ben ik vanuit de auto in gesprek met iemand aan de andere kant van de oceaan.

Thuis aangekomen ben ik nog steeds in gesprek. Als ik mijn voertuig uitschakel wordt het gesprek automatisch vervolgd via de microfoon en speaker in mijn smartphone en kan ik uitstappen. Vlak daarna kan ik het gesprek afronden en daarmee zit mijn werkdag er voor vandaag weer op.

Wordt vervolgd op pagina 2

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s