Inbreker op een presenteerblaadje vs de Viking

Met enige regelmaat zie je in TV-programma’s zoals Opsporing Verzocht een overval op een privé huis langskomen waarbij de bewoners wakker schrikken door gemaskerde overvallers die plots naast hun bed staan te schreeuwen om geld. Een nachtmerrie scenario! En meestal betreft het ook nog het ‘verkeerde huis’ want ze hebben helemaal niet die kluis of het cash geld wat de overvallers verwacht hadden aan te treffen. Je vraag je af hoe vaak het dan nog meer voorkomt waarbij ze wél het correcte huis hebben met mogelijk geld van niet van zuivere oorsprong en de overval dus nooit gerapporteerd wordt.

Ik acht me veilig met een alarmsysteem wat ook s’nachts (in deelschakeling) actief is. Neen, hier komt geen hond binnen zonder dat het opgemerkt wordt en ik voor een ‘warm’ onthaal kan zorgen! Het enigste nadeel…. heel af en toe heb je een vals alarm. Door een storing of andere reden ‘denkt’ het systeem dat er een inbreker is en begint keihard te loeien. Zo ook afgelopen nacht om 4:10 uur (waarom ook gelijk altijd diep in de nacht?!) In een seconde van dromenland naar rechtovereind op bed met 120+ hartslagen per minuut… Het duurt letterlijk een seconde of twee voordat je in vlucht-of-vecht paraatheid staand beseft wat er nu feitelijk aan de hand is.. oh shit, het alarm gaat af!

Op dit tijdstip zouden het inderdaad inbrekers kunnen zijn. Waarschijnlijk blijven ze niet wachten met dat loeiende alarm maar nemen ze de benen. Dus ik schakel het alarm uit terwijl ik snel uit de ramen tuur of ik iemand zie wegrennen. Helemaal niets te zien.. ik loop naar beneden met de gsm in de hand want de meldkamer belt al; “alarm in kantoor” (lees; werkkamertje), oh ok.. ik zie echter niets. Een donker en stil huis… de rust is wedergekeerd zonder enig bewijs dat er zich ook maar iets heeft voorgevallen… “Vals alarm?” Ehhh ja ziet er wel naar uit. Mogelijk liep er een (dikke) spin over een detector-lens?! Of een storing? Fijn.. de adrenaline stroomt nog en ik mag weer gaan slapen. ** ALARM ingeschakeld ** klinkt het apparaat terwijl ik weer naar boven loop. Plllease niet weer af gaan.. ik wil slapennn!

‘U dient vooral mee te werken en al uw geld en spullen van waarde te overhandigen’ is het devies. Nou.. ik weet niet of ik dat kan. Dat klinkt misschien als stoere praat maar mijn bloed begint al te borrelen als ik die verslagen op Opsporing Verzocht zie, laat staan als ze het vuile… #*$%!… lef hebben om hier binnen te komen! Zonder scrupules slaan ze oudere mensen gewoon half dood, zetten een 9mm op het hoofd van een kind, ohhh man laat ik het niet meemaken…
Normaal ben ik best een ‘new-age-achtig, elk-levend-wezen respecterend, we-zijn-allemaal-verbonden, heb elkaar lief, rustig, nadenkend, aardig en goedbedoelend‘ persoon, maar er zit ook zo’n Viking in me die elke vorm van onrecht direct de wereld uit wilt slaan, ongeacht het risico. (Hier even oneerbiedig een "Viking" genoemd.) Maar ik kan daar echt niet tegen. Niet dat ik ooit iemand zou willen doden of zo, absoluut niet, alleen maar even heel goed de les willen lezen… Ok, als ze mijn kind wat aandoen gaat het licht mogelijk wel echt uit, maar verder hoop ik dat iedereen uiteindelijk tot bezinning komt en iets positiefs gaat doen met zijn/haar leven.

Bovendien wil ik ook niet zelf het ziekenhuis of de bak in door een uit-de-hand gelopen confrontatie. Maar ik kan er ook niet echt op vertrouwen dat een onderbemand, in werk verzuipend, politieapparaat alle zeilen bijstelt om mijn inbreker te ‘vangen’. Ik ben ooit zooo teleurgesteld terwijl ik dacht een inbreker op een presenteerblaadje te kunnen overhandigen.

Mijn appartement op het Agoradek

Mijn appartement op het Agoradek destijds (en mijn kat Bailey)

Ik woonde toen op het Agoradek in een ruim 2-kamer appartement in het centrum van Lelystad. Hier ging ik vanaf mijn 19de voor het eerst zelfstandig wonen en heb dat ook jarenlang met plezier gedaan. Alleen werden in die tijd meerdere inbraken gepleegd in de wijk, allemaal op dezelfde manier. Dieven konden blijkbaar op een vrij simpele manier het onderste raam uit de voordeur kiepen en zo binnen komen. De inbraken trof vooral de voorste rij (zie header foto), waar geen toezicht op was vanuit andere huizen. Ik woonde gelukkig in de middelste rij waar dus zowel voor als achter huizen op ‘keken’.

Hoe ik een inbreker op heterdaad betrap… Lees verder op pagina 2

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s