Wat zijn jouw zwakke punten?

Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden maar ik kan me een specifieke intake voor een opdracht bij een grote Nederlandse bank nog goed herinneren. Aangezien er voor langere periode een aardig uurtarief moet worden betaald wordt je meestal eerst even “doorgezaagd” of jouw technische ‘kunnen’ wel van het gewenste niveau is. Zo zat ik op die bewuste middag in een vergaderkamertje in Amstelveen met twee ondervragers (meestal een manager en een techneut). De reden waarom het me nog zo bijstaat is omdat een van hen mij op een gegeven moment verraste met de vraag “wat zijn jouw zwakke punten?”. “Uhh.. ja.. .ehhh mijn zwakke punten.. tja..” stamelde ik terwijl ik snel wat probeerde te bedenken.

Tot dusver verliep het gesprek redelijk vlot maar nu was ik even van mijn stuk gebracht. Je zit immers op een intake en wilt je beste beentje voorzetten i.p.v. jouw zwakke punten blootleggen. Maar wat zijn mijn zwakke punten eigenlijk? Ik was zo gefocust om te communiceren wat ik allemaal wel kan, om mijn technische kennis en ervaring te bewijzen, maar hier had ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht..

Toen ik daarna het gesprek nog eens zat te overpeinzen vond ik het eigenlijk wel een verdraaid goeie vraag. Dat moet ik voortaan zelf ook vragen als ik weer mensen wil inhuren of aannemen. Jouw expertise gebieden benoemen is een ding, maar wat zijn nu precies jouw sterke & zwakke eigenschappen?! Over jouw sterke punten denk je meestal wel na, ‘waar ben ik goed in!’, maar jouw eigen zwakke punten kennen vergt toch enige zelfkennis. Te meer omdat je deze niet alleen moet kunnen inzien, maar ook aan jezelf moet durven erkennen! Dat klinkt heel stom maar ik ben bang dat dit vaker een probleem is dan mensen beseffen.

Overigens, behalve een college ‘Inleidende psychologie’ die ik (met veel plezier trouwens) heb gevolgd naast mijn studie informatica, ben ik absoluut geen autoriteit op dit gebied. Dus ik kan hier alleen maar spreken over mijn eigen conclusies n.a.v. ervaringen en observaties van mensen om mij heen.

Zwakke punten

Zo heb ik eigenlijk jaren later pas beseft hoe slecht ik ben met tijd inschatten. Ik neem ook zolang ik me kan herinneren veel te veel hooi op mijn vork, maar toch ‘denk’ ik nog wel dingen toe te kunnen voegen. Continue besteed ik mijn tijd aan zaken afhankelijk van prioriteit, meestal eerst de klant opdrachten, en komen de vele eigen projecten het laatst. Hoe vaak ik niet veel te optimistisch ben geweest met het inschatten van mijlpalen van eigen projecten… Ik doe het niet expres, ik kan gewoon amper geloven hoe snel de tijd eigenlijk verstrijkt. Of hoe weinig tijd ik over hou na al mijn andere bezigheden, het is maar hoe je het bekijkt.

Oke ik had het al vaker min of meer te horen gekregen (ahum), van bijvoorbeeld mijn vriendin, maar kennelijk loop je toch met een vrij groot bord voor je kop totdat het daadwerkelijk tot jezelf doordringt. Dale Carnegie zag goed in hoe slecht we tegen kritiek kunnen, zo blijkt uit zijn boek “How to Win Friends and Influence People”. Als iemand tegen je zegt dat je slecht in iets bent ben je geneigd om in de verdediging te gaan, maar bij zelfreflectie zal je toch zaken onder ogen moeten zien.

Vroeger dacht ik altijd dat ‘perfectionistisch zijn’ een positieve eigenschap was, ik hekel slordigheden. Inmiddels weet ik beter, al zal ik het waarschijnlijk nooit helemaal kunnen loslaten. Perfectionisme in combinatie met procrastination is trouwens helemaal dodelijk… Maar het doel van je eigen zwakke punten leren kennen is niet persé om deze te elimineren. Het zou mooi zijn, maar in de praktijk zal dit vaak moeilijk blijken.
Een van de eerste negatieve eigenschappen die na de vraag bij me op kwam was het feit dat ik vrij introvert ben. Nou ga dat maar eens ‘veranderen’.. Dat is immers deel van je karakter. Simpelweg het realiseren en erkennen van jouw zwakke punten is naar mijn mening de belangrijkste stap voorwaarts. Nu kun je immers maatregelen treffen om jezelf bewuster aan te sturen om toch tot resultaten te komen, of als het kan, door de werkzaamheden waar je minder in bent te delegeren cq. uit te besteden.

Zo kun je je hele leven bezig zijn met jezelf analyseren & verbeteren, om jouw eigen effectiviteit ondanks jouw zwakke eigenschappen (die je net als ieder ander zult hebben) steeds verder te optimaliseren. Of chips.. ben ik nu weer te perfectionistisch?!

Laat een reactie achter